連自己屋企都唔理的香港人

《蘋果日報》:新地屋苑住客收WhatsApp:有人腳跛   美景業主抗天價維修 遭黑勢力恐嚇

點解香港咁多屋苑成立唔到業主立案法團?又有咁多成立左都有維修爭拗?

好多居民乜都唔理,連自己屋企都唔理,住屋苑咁多年,大會叫佢投票開會佢唔理,連人地開會講過乜通過乜佢都唔理。

因為大家乜都唔理,有心人安心放心把持大會,合法地通過所有益自己友的方案。直至有一日,乜都唔理的住戶收到信話「方案已合法通過左,每戶夾錢十萬文」先識叫救命。

但乜都通過晒,佢地可以做乜?

呢啲咪香港縮影囉,個個話「政治我唔識 / 唔明 / 好黑暗 / 唔想理」。自己唔理不特止,連人地理都畀佢地班人鬧,話人地「搞搞震」,覺得「乜都通過唔到有乜好?」,但問佢通過緊乜佢又講唔上。

某時某日,發覺啲野好離譜,甚至影響到佢啦,先識問:「做乜香港變成咁?」但乜都畀人決定晒啦,佢除左覺得自己好可憐,重可以點?

當班人連自己屋企都唔理,你都好難期望佢理其他野。

廣告
本篇發表於 南北時政 並標籤為 , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

One Response to 連自己屋企都唔理的香港人

  1. 方潤 說道:

    正是如此。

    喜歡

回應

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s